pátek 25. září 2015


Za východem slunce na Lysou horu 07'         105 km         noc ze 29. 6 na 30.6 


Není mnoho akcí pro cykloturisty, jenž by probíhaly v pozdních nočních, potažmo brzkých ranních hodinách. Ale na druhé straně, když už někde taková akce je, rádi se na ni sjedou cyklofandové ze širokého okolí. Co jsem měl možnost zjistit, tak namátkou třeba z Polského Těšína, širšího okolí Karviné nebo dokonce i z okolí Prostějova. A bylo mezi nimi i nezanedbatelné množství dívek a žen, což je zvláště potěšující, že hezčí pohlaví se nebojí dobrodružství pod rouškou tmy. Před nádraží ČD ve Frýdku  - Místku, místě srazu a startu, dorazil úctyhodný počet 185 zájemců, jenž by rádi stanuli v ranních hodinách na Lysé hoře. 




Tolik lidiček se vydalo na trasu, krátce před tím, než hodiny odbily půlnoc na věži místního náměstí. Zpočátku hodně početný peloton se s přibývajícími kilometry začal selektovat na různě velké skupinky cyklistů, jenž se rozhodli strávit noc velice neobvyklým způsobem. Nutno ale i tak dodat, že pokaždé mám z těchto lidí docela příjemný pocit, byť valnou většinu z nich vůbec neznám. Asi to bude tou sounáležitostí spojenou s jízdou na kole. Ze skupinky, ke které jsem se v průběhu jízdy přidal já, bylo až po rozcestí u Papeže často slyšet smích. Smích ale s přibývajícími výškovými metry nenápadně ubývá a postupně jej střídá více či méně hlasité funění. Však to každý zná. Lysá hora pro nikoho není zadara, ať má kondičku jakou chce.


Za svůj výkon nahoře pak ale všichni bez rozdílu obdrželi alespoň malou náplast v podobě certifikátu. Až se vrátí domů, mohou se v tuto chvíli sladce spícím přátelům cetrifikátem pochlubit, případně je nalákat na příští akci. Tato se hodně povedla a nezbývá než pořadatelům nočního výjezdu poděkovat. Dělali co mohli, ale opravdu nemohli za to, že se ráno sluníčko chovalo jako hodně cudná nevěsta. Schovalo se za mraky a ze sebe ukázalo jenom malinký kousíček, to vnadnější si prý nechá na příště.


Trasa nočního výjezdu a "časová osa": Havířov 21.15h odjezd od domova - Frýdek - Místek (nádraží ČD) příjezd. 22.30h - prezentace - odjezd směr Lysá 23.30h - přes Dobrou, Nošovice, Krásnou, rozc. U Papeže 0.50h - cíl Lysá 01.50h. 2.00 - 4.50 - oddech u pivka či jiného dobrého nápoje v některé z chat (Plesnivka nebo Šantán). Východ slunce něco kolem 04.50h. Sjezd od 5.10h směr Ostravice přes Pasičku, Nové Dvory, Ústí - Poledňany, přehrada Šance - Ostravice - FM - Havířov 7.10h.

Žádné komentáře:

Okomentovat