středa 7. října 2015

Jak jsem nestihl východ slunce na Lysé      95 km      Odjeto: 27.10. 2007


Navzdory tomu, že většina kolegů v práci + moji nejbližší doma si myslí, že kolo bych měl mít už touto dobou nejméně měsíc pověšené na hřebíku, tak dělám pravý opak. Nejenže jezdívám na něm dál vesele do práce a krátké vyjížďky. Navíc takové současné pěkné počasí, jako je teď, se musí využít, když už k nám zavítalo po několika deštivých dnech. Pro cíl pro delší výlet vybírám Lysou horu, kam zvláště na podzim jezdívám s velkým potěšením.  


A aby mému vymýšlení nebyl konec, říkám si, že by nebylo špatné naplánovat tento výlet tak, abych si jej vylepšil lahůdkou, jakou je východ slunce. To v tomto období vychází již docela pozdě, až po sedmé, takže bych nemusel až tak velice brzo z postele. I tak vstávám do hluboké tmy. Po půl páté vyjíždím na skoro 50 km dlouhou trasu z domova na Lysou, za velice solidních 7°C. Než dojedu k rozcestí U Papeže pod Lysou  (39 km), musím postupně ubírat vrstvy oblečení, neboť narůst nadmořské výšky a zvyšování zátěže, si žádá své. Krátké zastávky na tuto činnost a celkově z nějakého důvodu pomalejší  tempo, jsou bohužel důvodem, že jsem na trase k rozcestí "nabral" dost velké zpoždění. V tuto chvíli cca 20 minut.

Tím pádem dojíždím později nad pátý kilometr ve stoupání na Lysou. Tady je vhodné místo, odkud se již dá fotit panorama Beskyd, ev. východ slunce. Zatím jsem jel lesem, bez výhledů, tak nebyl moc přehled o tom, jak si "vede" sluníčko. No, žádná sláva. Bylo ukryto za mraky, takže na pěkné fotky s panoramou hor a červeného slunečního kotouče nad jedním z kopců, si musím počkat do příště. 
Situace trochu zamrzí, ale rozhodně to není důvod k "pláči" Již pomalým tempem dojíždím na vrchol, kde  s radostí vítám možnost posezení v chatě Plesnivce u "ranní" kávy. Na zahřátí zkřehlého těla nemohlo být nic lepšího. Teploměr venku ukazoval 5°C, ale vítr tuto teplotu, i díky navlhlému triku, pocitově tlačí hodně dolů. 


V Plesnivce mají báječnou věc - super kamna, která v chladnějším počasí jistě ocení každý návštěvník. Kromě toho, že výdatně vytopí celou místnost, tak lze u nich na okolní konstrukci docela rychle usušit oblečení - místa je tam dost. Jakoby personál chaty věděl, že přijedu, tak v kamnech již tak brzo ráno bylo zatopeno. Sedám si kousek od nich a v tu chvíli je Plesnivka pro mne rájem na zemi. Kdybych zůstal v posteli, měl bych podobné teplíčko, ale tohle je přece jen o něčem jiném, to se musí zažít.. Než jsem dopil kávu a pivko, tak mi na roštu u pece oschla bunda i triko, takže spokojenost dokonalá. 

V Plesnivce jsem strávil cca hodinku, stále doufajíc, že se za tu dobu venku změní "poměry" a oblačnost se roztrhá. Tenhle "scénář" se u mne opakujeje téměř pravidelně při mých výletech na Lysou. Někdy se počasí zlepší, někdy naopak je ještě hůře. Dnes od rána žádná změna, čekání vyšlo "naprázdno". Nezbývá než vydat se zpátky domů. Před odjezdem oblékám na sebe vše, co jen mám u sebe. Při sjezdu dolů to bude víc jak zapotřebí, až sjedu do údolí, budu zas postupně vrstvy oblečení ubírat. Trošku statistiky: Délka trasy Havířov – Sedliště – FM – Krásná – Lysá a zpět 95 km, maximální rychlost 48km/h, čas čisté jízdy 5h 17min, průměr 18 km/h.

Žádné komentáře:

Okomentovat