pátek 6. února 2015

Cykloturistické trasy v blízkém okolí Havířova

 

Havířov a cykloturistika

 

1.trasa: Havířov - Podlesí (ul. U Hájenky) - Albrechtice - Chotěbuz (Hláska) ...14,2 km (jednosměrná trasa)

 

2.trasa: Havířov (Podlesí) - Horní Suchá - Stonava (PZKO) - Albrechtice - Horní Suchá - Havířov (Podlesí)...21,8 km (okružní trasa

 

3.trasa: Hostinec "u Balona (Na Selské) - po Nábřeží - kolem koupaliště - Skrbeň - Hostinec " U Balona"....9,2 km (okružní trasa)

 

4.trasa: Havířov (Šumbark) ul. U Tesly - Petřvald - Bartovice - Šenov - Šenov "U Hájenky" - Havířov (Šumbark).......15,9 km (okružní trasa)


Tyto trasy jsou vhodné pro trekingová kola. Pro kompletnější znázornění informací o trasách jsem krom vlastních poznatků použil na vzájemné doplnění i mapový server GPSies.com. Hlavně kvůli tomu, že umožňuje vykreslit interaktivní mapou s detailním přiblížením, včetně fotografií z míst na trase. Velice zde oceňuji možnost využití modrého okénka "VÝŠKOVÝ PROFIL" pod mapou trasy.

Po "najetí" do něj lze zjistit na kterémkoliv místě profilu ujetou vzdálenost a nadmořskou výšku. Navíc to samé lze sledovat i současně na mapě nad profilem. Pod mapu s profilem jsem na GPSies.com přidal svůj vlastní podrobný popis trasy, nabídku zajímavostí a v neposlední řadě nabídku občerstvení. Pod popisem a profilem trasy se nachází ikonka webového alba Picasa, spolu s náhledy fotografií. Kliknutím na podškrtnutý odkaz pod ikonkou Picasa Vám bude umožněno prohlédnout si tyto fotografie z trasy v plném rozlišení a zároveň i přibližné místo, kde byly vyfoceny. Místa jsou ukázaná na webu Picasa  vpravo na mapě. Výše zmíněné náhledy lze rovněž rozkliknout, ale jen ve standardním rozlišení.


Obyvatelům Havířova, jenž se chtějí jen tak v klidu projet na kole v blízkém okolí města, se nabízí povícero silniček, potažmo lesních cest, vhodných na cykloturistiku. Bohužel nejedná se zatím o žádný ucelený blok stezek, který by se dal souvisle projet bez častého křížení s frekventovanými komunikacemi. Předzvěstí snad "lepších časů" se stala nedávno dokončená cyklostezka vedoucí po Nábřeží. Byť se jedná jen o nevelký úsek, rázem se stala oblíbenou komunikací cyklistů všeho druhu, včetně příznivců in-line bruslení. Za zmínku stojí také úsek cyklostezky u vlakového nádraží. Zde byl v rámci rekonstrukce "velkého rondlu" postaven na první pohled neúčelný úsek cyklostezky kopírující půlku jeho obvodu. Už jen to působí nebezpečně, že jej na stejné úrovni protínají silnice přivádějící auta ve směru od a do Orlové, z města a do města. Navíc tento úsek, vede zdánlivě odnikud nikam. 



Má vlastní zkušenost však brzy ukázala, že prvotní zdání neužitečnosti cyklostezky bylo velice klamné. Minimálně ji k dobru lze přičíst to, že se lze jednodušeji a bezpečněji dostat ze Šumbarku ke koupališti, resp. na cyklostezku na Nábřeží. A to hlavně díky zpočátku veřejností zatracovanému nasazení semaforů na kruhovém objezdu. Při přepínání mezi červenou a zelenou vznikají kýžené pauzičky pro překlenutí vozovek, jenž křížem protíná cyklostezka a ta chvilka nám cyklistům stačí. Další dobrou zprávou je, že v okolí Permonu a bývalé Savely jsou některé stávající chodníky již rozděleny mezi chodce a cyklisty, teď už jde jen o to, nějak dotáhnout kompletaci úseků, pro začátek aspoň v této "čtvrti". Hodně práce se udělalo také na cyklostezce po obou stranách silnice od OD Elán k Podloubí. 


Byť je nutno počítat s možnou kolizí s chodci a také sloupy veřejného osvětlení, zcela jistě díky ní odbudou střety s příslušníky havířovské MP, neboť se cyklisté
 mohou zde po chodníku pohybovat regulérně. Ale MP si to občas stejně vynahradí na krátké chybějící spojce mezi Podloubím a vlakovým nádražím, hlavně u kostela. Zde jim do rukou padne nejeden "nedisciplinovaný" cyklista, který neodolal nutkání tento úsek projet v sedle kola. Možná by stálo za úvahu zprovoznit pro cyklisty paralelní chodník na straně od koupaliště, chodců se tam vyjma pěkných letních dnů pohybuje minimálně. 

Ke konci roku 2015 byl zhruba dokončen asi 1,6 km dlouhý úsek kolem řeky Lučiny. Začíná pod "sjezdovkou", za můstkem,  nedaleko koupaliště, resp. altánku na Nábřeží a končí kousek dál v Mezidolí. Má být součástí cyklostezky z Havířova k Žermanické přehradě, což je jistě skvělá vyhlídka. Jen je škoda, že z Havířova je to jak k Žermanické, tak i k Těrlické přehradě všelijak, jen ne po rovině. A kolem obou přehrad platí totéž jako přes kopírák. 


Ani jedna bohužel nemůže nabídnout takový komfort profilu a objízdnosti jako nedaleká přehrada Olešná. Případný zálusk objet některou z nich, nebo obě kolem dokola, to je sousto spíše pro zdatnější cyklisty. Krom požadavku na lepší kondici si navíc umět "poradit" i s čím dál větším provozem na silnicích. Takže cyklostezka z Havířova k "Žermankám" bude hlavně o tom přiblížit se bezpečně z města k místu rekreace, což také není k zahození. Ti, kteří až tak dobrou kondici nemají, ale nevadí jim zdolat nějaký ten mírný kopeček za cenu, že se projedou místy, kde je nebude nějak zvlášť obtěžovat automobilový provoz, nabízím zde několik tras v blízkém okolí Havířova.  


Vybral jsem úseky, které hravě zvládnou i děti cca od 10 let, obvyklá délka výletů je něco mezi 15 - 30 km. Některé trasy se místy k sobě blíží, takže je lze i navzájem kombinovat. Nabídka to sice není široká, ale bohužel momentálně toho více pro děti v okolí Havířova není. Rovinatější profil se tedy pro havířovské cyklisty nabízí pouze ve směru na Ostravu, přejezdem přes obce Šenov, Bartovice a Vratimov. Ve chvíli, kdy se dostanou k řece Ostravici, se můžou po proudu řeky naplno rozjet směrem do krajského města. Mají tady možnost využít kompletní cyklostezku po rovině přes Ostravu až k Landeku (Vratimov - Landek - 15 km, jedním směrem). 


A nebo v duchu stejného profilu vlastně až do Beskyd na Ostravici, přes obce Paskov, FM a Frýdlant nad Ostravicí.   (Vratimov - Ostravice - 30 km, jedním směrem). Na svých cyklo vyjížďkách brázdím okolí Havířova všemi výše popsanými směry, ale nejraději přece jen vyrážím do Beskyd, na Lysou horu. Tato hora je pro mne něco jako "magnet". Možná je to i díky tomu, že pokud počasí dovolí, tak na ni vidím přímo z okna bytu. Navíc má ve vínku to, že je nejvyšší v okolí a je dobře přístupná, takže cíl mnoha mých výletů je předem jasný.


Žádné komentáře:

Okomentovat