pondělí 9. února 2015



Cyklotrasy v Beskydech - oblast Lysé hory. Trasa č.1: Krásná - údolí potoka Jestřábí - kóta Jestřábí (906m.n.m.) - Zimný - Lysá hora.
 
Fotogalerie (Google+)


Pro více info klikni v mapce vpravo nahoře na "DETAILS"



Trasa je vhodná pro treková a horská kola. Zde popsaný úsek začíná v Krásné (500m n.m.) u hlavní silnice Krásná - Visalaje.. Zpočátku mírné stoupání v délce asi 2km kopíruje tok potoka Jestřábí. Po překlenutí můstku přes potok spatříme po levé straně chátrající chatu Jestřábí (600m.n.m.). Projedeme kolem ní. Po průjezdu můžeme na chvíli zapomenout na nějaký čas na známky civilizace, co se týče obydlení a také na dosavadní milosrdný profil z Krásné. Od chaty totiž začne silnička poměrně solidně stoupat. Na úseku dalších 2 km, po kótu (906m n.m) zvanou, jak jinak Jestřábí, vystoupá o 300 výšk.metrů. Od tohoto rozcestí, po zdolání dalších asi 60 výškových metrů, se trasa opět "narovnává".


V jednom úseku dojde přichází dokonce i mírný sjezd. Jízda po vrstevnici po zdolání cca jednoho km končí a přichází stoupání na Zimný.  Občas se otevírají se výhledy do krajiny na Šebestýnu, Prašivou, Travný, ba i silueta vysílače na Lysé na krátký okamžik vykoukne z lesa. Vyjma rozcestí č. 2 a 3 není kde zabloudit, stačí se držet té cesty, jíž povrch je již "od oka" v lepším stavu. Je to snadné, byť se asfalt postupně proměňuje v jemnou šotolinu. V roce 2014 spodní část trasy prošla rekonstrukcí, takže pasáž o lepším povrchu platí sama o sobě. Povrchová úprava se nese ve znamení spousty drobných kamínků na něčem, co připomíná asfalt, takže ve sjezdu opatrně. Na Zimném se napojíme na asfaltku, která nás dovede až k vysílači na Lysé. Přírodní zdroje pitné vody na trase se nachází po pravé straně, jeden u hájenky nad kótou Jestřábí a druhý asi 50 m před rozcestím na Zimném. Je tam závora, nelze to přehlédnout.

Poslední aktualizace 28.4. 2014.

Žádné komentáře:

Okomentovat